10.000 km

Zondag 11 juli 2010. 31,1 km, 3:18 hr, 146 bpm, 580 hm.

Vandaag 11 juli is de dag dat Nederland Wereldkampioen word, ik weet het zeker. Ik ben geen voetballiefhebber maar laat mij meeslepen met het WK geweld. Het is zelfs zo erg dat ik ook wedstrijden begin te kijken waarin Nederland niet speelt. In ieder geval is er vandaag veel sport. De Tour niet te vergeten kent vandaag een belangrijke etappe. De etappe  gaat door het gebied waar ik over een paar weken hoop te vertoeven en mijn volgende trail wil lopen. De dochters zijn met een oriëntatiewedstrijd (te paard) het bos in. Zelf loop ik mijn vaste rondje.

Geen gewoon rondje vandaag. Twee omstandigheden zijn anders. Ten eerste is het warm. Heel warm. Bij vertrek valt het nog mee maar bij thuiskomst staat de thermo op dik 30°C. De onweersbuien van vannacht hebben de Veluwe voorzien van wat plassen die verkoelend lijken maar bevatten warm water. Ik zweet vandaag erg veel. Ik heb het gemeten en kom op 4 liter. Ik heb 1½ liter sportdrank bij me en dat is te weinig. Het is twee keer zoveel als ik normaal drink maar vandaag te kort. Bij thuiskomst drink ik in één keer een liter eiwitshake op. Bijkomstigheid van het zweet is dat ik schuurplekken heb van mijn tight. En dat is nieuw voor mij. Bij thuiskomst doet dat goed zeer. Mijn liezen en mijn rug. Volgende keer maar preventief smeren. In ieder geval verlies ik teveel vocht en een ijzeren wet leert dat bij vochtverlies van meer dan 2% dat ten koste gaat van de prestaties. Dat is te merken. Het is werken en buffelen maar ook genieten.

Het tweede ding is dat ik vandaag ren met stokken. Ik wil ervaring opdoen met die dingen om te zien hoe dat bevalt en wat de voordelen zijn in de bergen. Twee conclusies heb ik al getrokken. Bij een vlak parcours vind ik ze niks. Het kan wel maar het effect weegt niet op tegen de last. Heuvelop vind ik ze prettig. Met name als het langzaam gaat. Je hebt dan tijd om af te zetten. Wandelend merk ik het effect direct op de benen. Volgens mij had ik in Bouillon veel aan de stokken gehad. Het afzetten met de armen levert wat op. Het ontlast de benen en meestal gaat de beklimming sneller. Het zou schelen als ik sterke armspieren zou hebben.

Verder mag natuurlijk niet onvermeld blijven dat ik vandaag mijn 10.000 ste officieel gemeten km gelopen heb. Op de kop af  in 5 jaar tijd. Wow.

This entry was posted in Training and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *