2016-11-05 Zuid Kennemerlandtrail

zkt-5

Voor ik op bezoek ga bij mijn ouders in Haarlem wil ik een stukje lopen. Dat kan natuurlijk mijn vaste rondje zijn maar ik heb een beter plan. Ik ga in de buurt van Haarlem lopen. Ik probeer eerst Jacolien, die kent alle paadjes rond Haarlem,  maar helaas is die niet thuis. Plan B is zelf wat zoeken.  Na wat googlen op internet vind ik de Zuid Kennemerlandtrail. zkrouteEen trail van 24 km door Nationaal Park Zuid Kennemerland. Een tocht door de duinen inclusief een stukje strand. De start is op de Zeeweg van Bloemendaal bij ingang ‘de Koevlak’.

Zoals gewoonlijk ben ik weer vroeg op pad. Om 8 uur sta ik als eerste op de parkeerplaats. Vlak na mij komt nog een andere loper. Shit dat is jammer. Maar na een kilometer of wat kiest deze loper een andere route en ben ik hem kwijt. Ik gebruik de trail als training maar vooral ook om weer eens mijn gopro uit te proberen. Ik wil deze meenemen naar Wales. 

photo_2016-11-06_21-04-43

Het weer is spannend. Er wordt veel regen voorspeld. In de auto daarom een set aan droge kleding en natuurlijk mijn gewone kloffie. Regenjas, spullen in de boterhamzakjes en gaan. Het eerste stukje verlaat al snel het asfalt en gaat  langs een vogelmeertje. Wow, mooi hoor! Als dit zo blijft wordt het een mooie tocht. 

Omdat ik niet wist wat ik kon verwachten heb ik mijn asfaltschoenen aangedaan. Achteraf denk ik dat mijn trailschoenen prima hadden gekund. Veel los zand. Ook wel wat asfalt maar redelijk binnen de perken. Niet snel daarna sta ik oog in oog met een damhert. Mooi beest. De foto mislukt. Maar niet getreurd ik ga er nog heel wat tegenkomen vandaag. Het is bekend dat de duinen vol zitten met die beesten. Maar ach, ik kom hier niet zo vaak dus ik vind het allemaal nog erg leuk.

zkt-1 Ik slinger door de duinen en heb het erg naar mijn zin. Na een paar kilometer kom ik uit bij Parnassia. Een bekende strandtent. Hier ga ik het strand op. Ik blijf het geweldig vinden om langs de branding te lopen. Helaas zijn de Hoogovens van IJmuiden niet ver. Fijn het strand maar niet het mooiste stukje van de kust. 

zkt-3

Het aantal wildwaarnemingen neemt een beetje belachelijke vormen aan. Ergens op kilometer 15 stuurt de gps mij het bos in. Dit kan niet kloppen. Het pad is niet meer dan een wildpaadje. En inderdaad sta ik al snel oog in oog met een kudde van een beest of 6. Toch wat ongemakkelijk ga ik op zoek naar een fatsoenlijk pad die ik redelijk snel vind. De uitgezette route is op dit stuk erg grof. Vermoed een handmatige ingetekende route en niet een gps recording. Maar het mag de pret niet drukken. De wolkenlucht is spectaculair. Ik zie meerdere regenbogen en vele buien. Gek genoeg loop ik alle buien voorbij. Slechts één keer krijg ik een buitje op mijn kop maar dat mag geen naam hebben. 

zkt-4Wederom passeer ik een meer. Midden in het meer staat een grote witte vogel. Een lepelaar? Kan het niet goed zien. De Aalscholvers zijn wat duidelijker te herkennen, en te ruiken! Nog en klein stukje en dan ben ik weer bij de uitgang. Ik zie een bordje met uitzichtspunt voor de Wisent. Er staat geen enkel indicatie van de afstand bij. Het lijkt mij leuk om Wisents waar te nemen maar dat moet wachten tot een volgende keer. Het rondje is officieel iets van 24km maar ik loop ietsje meer. De route passeert alle uitzichtspunten maar gaat er niet langs. Dat laat ik natuurlijk niet over mijn kant gaan.  

Het plannetje slaagt beter dan ik had gedacht. Erg mooi natuurgebied en in het begin lekker rustig. Na een anderhalf uur stikt het van de hardlopers. Opvallend vind ik de afstandelijkheid. De meeste lopers negeren mij straal en reageren niet op mijn groet. Op de Veluwe is dat toch anders. Al met al heb ik het goed naar mijn zin. Volgende keer ga ik het weer doen. Misschien een ander park, we zullen zien. 

This entry was posted in Training. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *