Hardlopen als avontuur door Henk Sipers

Schermafbeelding 2013-11-29 om 15.09.35Henk is in de Ultra-trail wereld een Bekende Nederlander. Ik heb hem een paar keer mogen ontmoeten in het Limburgse. Inmiddels honderden marathons en Ultra’s staan op zijn naam. Bovendien twee boeken. Hardlopen als avontuur en Afscheid. Het boek Afscheid gaat over het nemen van afscheid van en eerbetoon aan zijn vriend Eberhard Schaaf. Deze overleed in 2012 na het beklimmen van de de Mount Everest op de afdaling. Het boek ‘Hardlopen als avontuur’  gaat over een vijftal  ultra’s die tot de verbeelding spreken. Reden voor mij om die te willen lezen.

Henk Sipers,  bouwjaar 1955, komt op mij over als een type ‘ ruwe bolster blanke pit’ .  Dat schept een bepaalde verwachting bij het lezen van zijn boek. Mijn ervaring met hardlopers is tot op heden dat het niet van die hele sterke schrijvers zijn. Henk verrast mij in die zin. Ik lees de verhalen vlot door en bevind mij regelmatig ‘ in de wedstrijd’. Een compliment is op zijn plaats. De verhalen zijn gedetailleerd. Niet alleen de wedstrijd maar ook de omstandigheden en de reizen ernaartoe zijn goed beschreven. Je kan merken dat Henk een dagboek bijhoud. Ook is Henk eerlijk. Van de vijf wedstrijden is hij er minimaal drie slecht aan toe. Hij windt er geen doekjes om. Een aantal zal hij dan ook niet uitlopen. Voor het verhaal maakt dat niks uit.

Kritiek heb ik ook. Henk vertelt niet het hele verhaal. Ik mis het ‘waarom’. Waarom wil Henk daar lopen. Wat maakt die wedstrijden zo mooi. De plekken waar hij loopt zijn stuk voor stuk prachtig. Marokko, Mali, Canada, Algiers, Ethiopië. De een nog mooier dan de andere. Ik wil verleid worden om ook aan die wedstrijden deel te nemen. Ik wil weten wat Henk drijft. Waarom die wedstrijden lopen in de hete woestijnen van Marokko en Agiers. Waarom lopen in de ijzig koude van de Yukon Artic Ultra. Ik kom er niet achter. Naarmate ik verder in het boek kom gaat het steeds meer over afzien en ontberingen. Waar is het genieten?

Het meest in de buurt komt Henk bij de beschrijving van de Marathon de Sables. Een klassieker van 230km over 6 dagen. Zijn motivatie voor deze wedstrijd is ontstaan na het overlijden van Guus Smit, ultraloper tijdens een zware wedstrijd op het eiland La Reunion.  De motivatie komt neer op  ‘ durf te leven’ of zoals men nu zegt ‘ YOLO= you only live once’ . Waarom nu dan juist deze marathon wordt mij niet duidelijk.

Toch is de Marathon de Sables het verhaal dat mij het meeste bijblijft. Ik lees na zijn verhaal de versie van Jolanda Linschooten in haar boek ‘ eenzame uren’. Tezamen krijg ik zo een compleet beeld van die wedstrijd. Had ik dat niet bij Jolanda maar bij Henk krijg ik toch het gevoel dat die de moeite waard is.

Het boek afscheid heb ik niet besteld. Het komt op mij teveel over als een te persoonlijk document. Na het lezen van het boek ‘ Hardlopen als avontuur’ kom ik in de verleiding om ook die te bestellen.

Conclusie: Henk verrast mij in positieve zin als schrijver. De titel dekt absoluut de lading. Hardlopen en avontuur zijn de rode draad door het boek. Als je dat leuk vind hoort dit boek bij jou op de boekenplank. Vier van de vijf wedstrijden doen mij niet zoveel. Spreken niet tot mijn verbeelding. De ‘ Marathon des Sables‘  des te meer. Voor het eerst heb ik ook het idee dat die wedstrijd haalbaar is. Ik zet hem bij deze officieel op de bucketlist.   Bestellen bij www.aquazz.com

This entry was posted in Training. Bookmark the permalink.

2 Responses to Hardlopen als avontuur door Henk Sipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *