Zout

Vandaag heb ik een rustig dagje. Volgende week staat een marathon op het programma dus dit weekend neem ik een klein beetje gas terug. Het wordt een 22 km loopje die ik de eerste helft rustig loop 6 min/km maar in de tweede helft  doortrek naar 5 min/km. Ik slaap uit maar ben nu nog om half 10 thuis. Tijdens de loop nog even gestopt om een ree te filmen. Gelukt maar hier laat de Iphone toch wel wat kwaliteit liggen.

Maar in ieder geval heb ik tijd over om verder te puzzelen met mijn voeding. Heb nu wat meer gekeken naar uitdroging en het zoutverlies. De verschillende bronnen geven aan dat dit een belangrijke oorzaak is voor prestatieverlies, misselijkheid en kramp. Zout is echt wel een issue want met een liter vocht verlies je 2,9 g afhankelijk van je getraindheid. In Texel echt een punt want blijkbaar ben ik daar zo’n 20 g kwijtgeraakt.

De vraag rijst dan hoe dat weer aan te vullen. In veel voeding zit juist erg weinig zout omdat dit weer slecht is voor de gemiddelde Nederlander. De SIS sportgel biedt niet echt een oplossing In één gel zit welgeteld 0,01g zout. Niks dus. Per liter vochtverlies moet je dan 29 gels eten. Dat gaat niet lukken. Ook gekeken naar zoute drop. Maar helaas zit daar salmiakzout in en dat is weer wat anders dan NaCl. Keukenzout. Ook de hoeveelheden hiervan stellen niks voor.

ORS Oral Rehydration Salts biedt nog de beste uitkomst, de naam zegt het al. Zakje oplossen in een liter water. Per liter drink je dan 1,4 g zout (Natriumcitraat, Natriumchloride en kaliumchloride dwz. zout voor binnen en buiten de cellen!). Geprobeerd en dat valt niet tegen. Water proeft wat vettig maar verder niks.  Volgens websites kan je drank tot 2,4 g zout toevoegen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.  Als je drankje isotoon is wordt dit het snelst opgenomen. Als ik 20g wil aanvullen op een 60 km moet ik dus 13 liter drinken. of 6,5 liter als ik twee zakjes toevoeg.

Wat je bij trials vaak tegenkomt is bouillon. Per liter 4 g zout. Kijk dat gaat ergens over. Wat je ook kan doen is gewoon een bouillonblokje eten. 1 blokje is 2g. Wel een sterke maag nodig. Jo Schoonbroodt is een atleet die hierbij zweert. Bij de Ultraloop in Stein worden (gezoute) bananen verstrekt. Dus mocht je daar een keer lopen even vragen wat voor banaan je krijgt. 🙂 Je kan natuurlijk ook gewoon zouttabletten slikken. 1 per half uur is het recept. Zouttabletten zijn in Nederland echter niet zomaar te krijgen.

Conclusie: Die 20 g zoutverlies bij Texel was wel extreem. Normaal gesproken verlies ik bij een Marathon maximaal de helft. Daarbij denk ik dat je niet moet streven naar een volledige vervanging. Met ORS wil ik niet in een wedstrijd experimenteren. Ik denk dat ik volgende week maar eens een maggieblokje meeneem. In ieder geval claim ik weer een nadeel van de gels. Ik neem er één mee voor de Koolhydraten maar voor de zouten is het niks.

Tot slot: Van mijn trainer Gordon kreeg ik deze tip. Alles wat je moet weten over het lopen van lange afstanden.

 

 

 

This entry was posted in Materiaal, Training. Bookmark the permalink.

3 Responses to Zout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *