Nike free run 2+

Mijn eerste kennismaking met de Nike Free is al weer een maand of 6/7 geleden. Ik was al een tijdje op zoek naar een lichtere schoen voor wedstrijden op de weg. Mijn Ascics wegen 345 gram en dat is voor een schoen vrij fors. Mijn eerste voorzichtige kennismaking met lichtere schoenen zijn van INOV-8 (trailschoenen). Eerst de 315 en daarna de 285. De getallen staan voor het gewicht tevens type. Met trailschoenen durf ik het wel aan om met lichtere schoenen te lopen. Lichter betekent meestal minder demping maar op zachte ondergrond kan dat wel. Voor op de weg was ik een beetje zoekende. Een aantal kennissen loopt waanzinnige afstanden op dit type schoen en met veel plezier. Gezien mijn lange afstand ambities  was een keuze snel gemaakt. Toch heb ik tot twee keer aan toe  in de winkel gestaan zonder ze te kopen. De eerste keer voelen ze maar wat vreemd aan. Uiteindelijk in de zomer de knoop doorgehakt en een paar gekocht. Nooit spijt van gehad en inmiddels ben ik een fan. Je moet er blijkbaar even doorheen.

De schoenen worden verkocht als minimalistische schoenen. Een soort tussenvariant voor blootsvoets lopen. Nu ben ik daar totaal niet mee bezig maar de voordelen zijn er natuurlijk wel. De schoen is licht, 269 gram. Scheel ruim 75 gram per voet! Door de mindere demping wordt je gedwongen meer op techniek te lopen. En last but not least je voeten worden hier sterker van. De zool is best vreemd en bestaat uit allemaal gelkussentjes. Hij is dus uiterst flexibel. Daarnaast is de bovenbouw nogal anders. Geen harde stugge delen maar een zachte stof. Het lijkt dan ook meer op een pantoffel dan een schoen. De ervaring leert dat ik eigenlijk de veters niet eens hoef vast te doen. Ze zitten gewoon goed.

Tot op heden heb ik ruim 30 trainingen op deze schoenen gedaan en twee wedstrijden. De eerste trainingen waren de korte hersteltrainingen van een km of 5. In de loop van het jaar heb ik de afstand steeds verder opgebouwd. Halverwege Januari heb ik deze schoenen verkozen om de halve van Egmond op te lopen. Mijn eerste wedstrijd op deze schoen. Het resultaat is bekend. Vet PR. Uiteraard is dat niet alleen te wijten aan de schoen maar geholpen heeft het zeker. Afgelopen zondag durfde ik het aan om de hele marathon op deze schoen te lopen. Wederom met succes en alweer een PR.

De schoen heeft nog een ander aardigheidje. Je kan hem in de kleuren bestellen die jij leuk vind. Gaat heel ver

Na 500 km gelopen te hebben op deze schoenen, zijn nog als nieuw. Een paar jaar geleden kon ik nog na 800 km mijn schoenen weggooien omdat mijn zolen nogal snel sleten. Nu lijkt het allemaal nog wel even mee te kunnen. Geen nadelen dan. Jawel. Die zijn er ook. De belangrijkste vind ik wel de ruimte tussen de kussentjes. Daar verzamelt zich wel erg veel rommel tussen als je over het zand of door de sneeuw loopt. Voor het strand dus minder.

Conclusie: Heel tevreden over de schoen. Kan er goed op lopen op verharde trajecten. Kleurtjes hoeven van mij niet zo maar ach. De Ascics zijn het aan het verliezen van de Nike’s Als ik veel demping wil gaan die nog wel aan. Daarnaast is er ook nog het prijsverschil. Ascis €145,- vs Nike €100. Ik weet het wel.

This entry was posted in Edwin, Materiaal. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *