Topsporter

Vandaag onderga ik een sportmedisch onderzoek op Papendal. Het laatste onderzoek is alweer 3 jaar geleden en ik ben benieuwd wat de trainingsarbeid voor invloed heeft gehad op mijn lichaam. Daarnaast heb ik een “certificat de non contre-indication à la pratique de la course à pied” nodig. Ik wordt geholpen door Peter van Beek die wordt geassisteerd door een heel vriendelijk assistente. Er is ruim tijd voor alle vragen die ik heb en zoals gebruikelijk worden de resultaten doorgesproken. Uiteraard verwacht ik betere waarden dan 3 jaar geleden. Alleen al het feit dat ik 7 kg lichter weeg zegt al genoeg. Toch wordt ik een beetje overdonderd. Ik ben niet gewoon fit ik ben topfit. Mijn Vo2Max van 60 (!) verdwijnt van het tabelletje, hoger komt in de tabel niet voor. Voor mijn leeftijd is 35 mormaal, 60 is een waarde van een topsporter van 20-25 jaar. Het wordt nog gekker. Mijn verzuringsgrens is van 14 km/hr gestegen naar 16-17 km/hr bij een hartslagomslagpunt van ong 172 bpm. Met andere woorden die halve Marathon moet ver onder de 1:30 kunnen. Peter heeft het over 1:15 tot 1:10.

Ik neem alle getallen en cijfers tot mij en ben er een beetje stil van. De algehele conclusie is eigenlijk dat ik niet diep genoeg ga. Zo ook op de hardloopband. Ik krijg de gelegenheid om mijn tempo steeds een halve km te laten stijgen om dat vervolgens een minuut vol te houden. Beginnen bij 10 (4 min) dan 10,5,11, 11,5 etc Ik kom tot 17,5 en vind het dan wel best. De arts geeft aan dat ik zeker nog een km harder had moeten kunnen. Mijn hartslag zat nog niet eens op de verzuringsgrens. Maar al met al loop ik 8 minuten harder dan 14 km/hr en dat voel je toch wel.   De testuitslagen laten nog twee weken op zich wachten maar de getallen die ik onthouden heb spreken voor zich.

Puntjes van kritiek zijn er ook. Bij de zuurstof test scoor ik op alle fronten goed behalve bij het erg diep uitademen. Je kent dat wel uitademen en dan als je denk dat je niks meer in je longen hebt toch nog even doorblazen.  Schijnt iets asmatisch te zitten. Nog nooit gehoord. Moet beter letten op voeding.  Beetje laag IJzer. Verder ben ik scheef en dat zou nekklachten kunnen geven. Dat herken ik wel. Is wel iets aan te doen maar voorzichtig. Ook moet ik een nogal groot hart hebben. Tja daar kan ik niet zoveel mee. En, natuurlijk!, kunnen er nog wel wat kg vanaf. Een vetpercentage van 20,1 is toch wat hoog voor een topsporter. Het zal wel.

Conclusie; Ik ben fit, superfit, en dat voelt goed. Voor de komende jaren kan ik lekker van mijn sport blijven genieten en dat is belangrijk. Of ik dat ooit ga opzetten in sprankelende pr’s? Ik weet het niet, de behoefte ontbreekt een beetje.

Het verstrekken van het certificaat leidde tot weinig problemen.

This entry was posted in Lichaam. Bookmark the permalink.

One Response to Topsporter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *