Suunto Ambit 2 navigatie

Vandaag proberen we wat nieuws. Navigeren met de Suunto. Dit heeft alles te maken met de Ardennen trail van 11 januari. Een tweede poging om de goede route te vinden van Hamoir naar Tilff. Inmiddels heb ik de route in mijn Suunto staan. Verdwalen gebeurt me geen tweede keer.

Navigeren met de Suunto gaat in twee stappen. Eerst zal je een route in de Suunto moeten laden en daarna moet je natuurlijk gewoon lopen. Het laden van een route in de garmin was altijd een drama. Soms lukte het maar vraag me niet waarom. Het laden van een route in de Suunto is een verademing. Achter je PC open je de movescount software in je browser. Inloggen en dan naar het schermpje routes maken. Het simpelst is een route importeren, een gpx bestand. Steeds vaker zie je dat bij wedstrijden dit bestand beschikbaar is. Als je dat gedaan hebt geef je het bestand een naam en voeg je de activiteit toe. Klaar! 
Schermafbeelding 2013-12-22 om 21.49.58

Als je de vervolgens de Suunto aan de PC koppelt start de synchronisatie software en voila! De route staat op je klokkie. Volgens de handleiding kan je zeker 50 routes opslaan. Lijkt me zat.

Suunto

Het navigeren gaat eigenlijk ook vrij simpel. Je kiest in het menu de optie navigeren, je kiest de route die je wilt lopen en klaar is kees. Tijdens het lopen van de route kan je kiezen uit drie schermen. Het eerste scherm is het overzicht. Handig, maar met een nauwkeurigheid van 5 km nauwelijks bruikbaar. Het tweede scherm heeft een nauwkeurigheid van 200 meter. Hiermee valt over het algemeen prima de route te vinden. Vooral ook omdat de nauwkeurigheid best wel groot is.  Als je een meter of 10 naast de route staat zie je dat op het plaatje. Het derde scherm is mij volstrekt onduidelijk. Het geeft de afstand tot punt A (start) maar dat moet dan wel hemelsbreed zijn want anders kan ik er niks van maken.

Het lukt mij vrij eenvoudig de route te vinden. Het navigeren op deze manier is vrij basic, maar voldoende. Als je leert bij elke splitsing even op je klok te kijken om te zien of je moet afslaan is het een kwestie van de pijl volgen. Vermoedelijk gaat het mis in de bergen als er meerdere paden onder elkaar lopen of als er veel paden op een splitsing uitkomen. Het is nu eenmaal geen tomtom.

Tot zover het navigeren. Geen punten van kritiek? Jawel. Tijdens het navigeren krijg ik geen informatie over de afgelegde route, snelheid etc. Hij neemt niks op. Dat vind ik toch wel erg jammer. Vermoedelijk kan dit wel maar niet met de standaard app. Suunto biedt de mogelijkheid om zelf schermpjes/apps te ontwerpen. Nu heb ik daar niet zoveel zin in om mij daar in te verdiepen. Maar wellicht weet de website raad. Het Suunto-gevolg heeft inmiddels duizenden apps ontwikkeld. Maar eens gaan zoeken.

training-1-3

Vandaag blijkt Dorset uit de benen te zijn hoewel de echte kracht nog ontbreekt. Geeft niet, komt wel weer. Om half acht ben ik buiten. De zon is nog niet op maar het valt mij op dat op de open stukken licht genoeg is. In de buurt van de Tunneksweg kruist een groep herten mijn pad. Verder is het verdacht stil in het bos.

This entry was posted in Suunto Ambit2, Training. Bookmark the permalink.

2 Responses to Suunto Ambit 2 navigatie

  1. Frank van der Linden says:

    Je kan naast alleen de route te lopen ook de afstand etc loggen. Dan moet je eerst kiezen welke je ‘excersies’ gaat doen. En als de GPS de satellieten gevonden heeft de middelste rechter knop indrukken. Dan kom je in een optie menu.
    Daar kan je navigatie kiezen en dan je route.
    Als je dan start met lopen kan je ‘gewoon’ de bovenste knop aan de rechterkant indrukken En alles wordt ook nog eens gelogd

    Heb ik het gisteren namelijk nog gedaan tijdens de UHT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *