Aanvalsplan

Nu de midwintermarathon nadert en de laatste zware trainingen worden gerealiseerd begint het nadenken over het aanvalsplan. Doel is om op 21 februari een PR te lopen.

Ik kies voor deze Marathon vanwege de kleinschaligheid, de temperatuur en de combinatie met de Asselronde. De kleinschaligheid is relatief maar vergeleken met Rotterdam is dit een klein evenement. Genoeg lopers om een groepje te kunnen vormen, klein genoeg om je eigen tempo te kunnen maken. De temperatuur is iets waar ik veel over heb nagedacht. Vorig jaar heb de Midwintermarathon en Rotterdam vrij vlot na elkaar gelopen. De temperatuur weet ik niet meer precies maar in mijn herrinnering scheelde het iets van 15 graden. In beide wedstrijden ben ik op hetzelfde tempo vertrokken maar waar ik het in Apeldoorn kon volhouden mislukte het in Rotterdam. Voor een deel is dat te verklaren door de hoge temperatuur en daardoor hogere hartslag. Hoge hartslag betekent eerder verzuren en dat is ook precies wat er is gebeurd. De combinatie met de Asselronde is erg prettig. Dat betekent dat de eerste 27/28 km er relatief veel lopers zijn o.a. op de Loolaan. Het tempo ligt bij de Asselrondelopers wat hoger en daar hoop ik mij op aan te sluiten. Het tweede rondje van 15 km moet dan op eigen kracht maar bij een tactisch ingerichte race heb ik dan genoeg energie over om te kunnen versnellen.

Mijn richttijd is 3:20. Ongeveer 2 minuten sneller dan in 2009. Dat betekent een gemiddeld tempo van 4:45 min/km. Ik heb wat zitten knoeien met de race van vorig jaar.  Ik heb de gemiddelde km tijden over het hoogteprofiel van de Marathon gelegd. Mijn gemiddelde km tijd was 4:53 min/km. Ik zou dus 8 seconde per km sneller moeten lopen. Dat lijkt heel weinig. Km 16 is de zwaarste en ook de enigste die boven de 5 min uitkomt.  27 km’s gingen in ong 4:45. Op 15 km zou ik dus ongeveer 2 minuten minder moeten verliezen. Moet toch te doen zijn lijkt het. Mijn hartslag ligt de eerste 27 km onder de 160 bpm, het tweede deel ong 10 bpm hoger. Logisch gezien de klim en de versnelling.

Ik kan erg opgaan in dit soort getallenreeksen. Alleen een hardloper zal dit begrijpen denk ik. Mijn niet hardlopende collega’s begrijpen 2 minuten op 3½ uur maar nauwelijks.

Samengevat moet het plan dus worden: Op de makkelijke stukken iets versnellen naar de 4:40 min/km en op de lastigste stukken de schade een paar seconden beperken. Nu de vorm van de dag nog. 🙂

This entry was posted in Marathon, Wedstrijd and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *