Galgenbergmarathon

Wat een relaxte manier om je weekend te beginnen. Half uurtje rijden. Kopje koffie. Marathon lopen en voor de lunch weer thuis. De galgenbergmarathon is een marathon die al heel lang met potlood op mijn ‘ bucketlist’ staat.

GM-1

De marathon heeft een goede reputatie onder liefhebbers van een stukje verder lopen. De voorbereiding is minimaal. Ik lees op de site dat er vrij veel verzorging onderweg is en dat je je eigen natje en droogje mee kan geven. Ik maak een tasje klaar met dingen die ik graag eet en drink. Ook kijk ik waar ik heen moet en hoe laat. En dat is alles.

De ontvangst is in Residence Rhenen. Tom tom vindt dat heel lastig i.t.t. tot google maps en wil een weg weten. Er blijken allerlei varianten van de Veendaalseweg te zijn en welke is het nu?? Het laatste stukkie kijk ik dus maar even op google en dat blijkt allemaal erg simpel. Toch zijn er bij die het niet kunnen vinden?

GM-2

Tijdens de ontvangst tref ik weer tal van vrienden en kennissen. Altijd leuk. De ware liefhebbers zijn er weer allemaal. Helaas zal ik veel van hen niet spreken, het blijft bij handjes en korte praatjes. We zijn nl in 4 groepen verdeeld. 1 t/m 4 heel snel tot snel. Ik zit in groep 2. Deze loopt een km of 10 gemiddeld en dat is wat ik wil. In mijn groepje wel Jan die ik al heel lang niet meer gesproken heb en Claudia die ik nog veel te weinig gesproken heb. Martin heb ik gemist?? Jammer. De start is wat merkwaardig maar laat zien dat deze loop perfect is georganiseerd en op routine draait. Groep 4 krijgt een kwartier voorsprong. Hierna start groep 1 en na een minuut groep 2 en daarna groep 3. Groep 1 en 3 krijgen we nooit meer te zien maar groep 4 halen we halverwege in.

SONY DSC

Deze strategie is erg slim want zo komen we in een tijdsbestek van 5-10 minuten aan bij de verzorgingsposten. Efficiënt! De verzorgingsposten zijn beter gevuld dan op de website staat. Genoeg te eten en drinken en ook cola verschijnt na de 3e post. Wederom hulde voor de verzorging. Die hadden het koud maar staan er toch maar weer.

Het parcours is op de Utrechtse Heuvelrug. Menigmaal komen we langs plekjes die ik herken. De eenzame eik, het uitzichtpunt, de finishroute langs de dijk. Helaas gaan we niet links naar het station maar volgen we de Rijn. Hier heb ik een mentaal momentje. Door het peloton gonst het bericht ‘ de trap, de trap’? En ja hoor. Bij de Grebbeberg is het zover. Erop en erover. Na ruim 30 km is dat wel een pittig stukje . Uiteraard staat bovenaan een fotograaf en voor de foto trek ik even aan. 🙂

GM-3

Vanaf km 21 voel ik de vermoeidheid van de Trail by the Sea in de benen. Met name de heuveltjes op gaan niet makkelijk. Ook til ik mijn voeten niet goed meer op en daar staat als straf een struikelpartij op. Ongelofelijk want hoe heb ik dat stronkje kunnen missen met al die aanwijzingen die in de groep werden gegeven. Elke gat of bult of tak werd voor gewaarschuwd. Ik loop vrij veel op met Claudia die vorige week ook de Trail heeft gelopen. Zij gaat lekker maar gelukkig begint zij ook wat te klagen over vermoeide benen. Vanaf km 38 is ook bij haar het mooie ervan af. Tegen die tijd raak ik even aan de praat met een Australische deelnemer. Ik ving een nogal heftig verhaal op en daar wilde ik wel meer van weten. Bleek dat hij van noord naar zuid Chili heeft gelopen. Iets van 60 dagen elke dag 50-60 km. Kijk dan heb je het over Ultra.

GM-4Na 42 km komen wij weer aan op ons vertrekpunt en kunnen wij genieten van een bouillon bij de open haard. Ik krijg een voldaan gevoel over mij heen en verbaas mij over het gemak waarop ik nu weer een marathon wegtik.

Conclusie: Heerlijk relaxte loop deze marathon. Absoluut een aanrader. Als training voor iedere loper goed te doen. Voor mij was dit gewoon een tussendoortje. Wilde hem gewoon eens doen en dat is goed bevallen. Volgende week nog een serieuze afstand en dan weer even rust. Het gaat goed met de opbouw

This entry was posted in Marathon. Bookmark the permalink.

2 Responses to Galgenbergmarathon

  1. Je bent weer goed bezig!
    Helaas moest ik afzeggen. Ik heb goede herinneringen aan de editie 2011 en wil hem graag nog eens lopen.
    Groet, Martin.

  2. Jan Broers says:

    Leuk je weer eens gesproken te hebben. En een dag later kon ik in Vorden alweer probleemloos de 30km lopen. De Galgenberg is redelijk zwaar, maar door de ontspannen wijze waarop alles daar gaat is het niet erg belastend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *