Monnikentocht 50 km

Het was een mooie dag, Letterlijk. Mooi weer, mooi parcour, mooi ultra-debuut, mooie tijd, mooie vorm, mooie mensen, mooie organisatie. Kortom ik heb vandaag erg genoten van de Monnikentocht. Samen met René  en Martin naar ter Apel gereisd voor mijn eerste officiële Ultra. Doel van de dag is uitlopen, heel blijven, fit finishen. Missie geslaagd zou ik zeggen.

Zoals het Monniken betaamd startten wij in Ter Apel bij het klooster. Af en toe opgeschrikt door het kanongebulder van de middeleeuwse feesten die dit weekend aan de gang zijn. Helaas niet zo heel veel van de feesten meegemaakt. Bij de start veel bekenden en clubgenoten. Grappig detail is wel dat de startnummers van katoen zijn en na de wedstrijd worden gewassen! Na een schreeuw “we gaan” zet de stoet zich in beweging. De 33 km en de 50 startten tegelijk. Het tempo gaat snel omhoog naar de 12km/hr en dat was niet de bedoeling maar het was nogal gezellig. Na een km of 5 verstandig geworden en het tempo gaat terug naar iets harder dan 10km/hr.  De route is te vergelijken met Vorden en is erg leuk. Groningen-Oost is mooier dan ik had verwacht. Afwisselend, deels verhard, deels onverhard. Ik loop met zicht op mensen voor mij en dat blijft zo tot km 25. Ik loop wel een keer fout bij km 20 en loop een paar honderd meter teveel. Vanaf km 25 gaat de muziek aan en ongemerkt ga ik iets harder lopen en begint een inhaalrace. Jan B. wordt als eerste ingelopen. Leuk dat hij er was!  De Marathonafstand glijdt voorbij ergens onder de 4 uur. 3:55 oid. Garmin laat het even afweten. Vanaf km 40 ga ik los, ik wil nou wel eens hardlopen. Tempo gaat omhoog naar 5 min/km.  Onderweg tref ik ook René die een paar moeilijke laatste kms heeft. Ik heb er zin in en finish uiteindelijk in de vestingstad Boutange 4:35 hr. PR dus. Ik ben eigenlijk verrast dat de finish zo snel kwam. Ik (iedereen) werd persoonlijk onthaald en gefeliciteerd  door de organisatie en na inlevering van je startnummer kregen wij een monniken-tas. Uit de uitslagen blijkt dat ik de 7e tijd loop vandaag. Klinkt wel stoer maar moet je wel relativeren. Ik ben erg happy met het feit 50km heb gelopen een nieuwe mijlpaal, ik wederom geen centje pijn had en dus heel blijf en ik verbazingwekkend fit ben. Die 60km had ik ook nog wel gered.

Na de loop douchen en even een terrasje pakken. Heerlijk in de zon met nog een groepje finishers nagepraat onder het genot van een lekkere cappucino. Met de bus weer terug naar Ter Apel en vervolgens weer carpoolend naar Arnhem. Om kwart over 6 schuif ik thuis aan tafel, ik wordt verwend met het biertje waar ik de hele middag al naar snak maar nu wel durf te nemen.

foto’s 2+3  Jeannet Bakema
This entry was posted in Wedstrijd. Bookmark the permalink.

5 Responses to Monnikentocht 50 km

 1. Mooi verslag, mooi ultra-debuut! Die 60 km ga je zeker redden.
  Alleen moet je dan natuurlijk niet al na 40 km losgaan 😉

 2. Jan says:

  Goed hé! Gefeliciteerd. Op 40 km nog versnellen … Mooie tijd ook. Geniet ervan!

 3. Ronald says:

  Keurig gedaan Edwin. Jij hebt wel vaker een goed eindschot kan ik me nog herinneren van een MWM 😉

 4. René says:

  die eindsprint blijft jaloersmakend, of inspirerend zo je wilt. Super. Ik mis overigens de uitslag van Wouter in het lijstje, die volgens mij na jou en voor mij finishte. Heb je enig idee?

 5. Wim says:

  Geweldig Edwin, en dan zo fit over de finish. Heel bijzonder. Gefeliciteerd met je PR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *