2017-11-19 De Ronde Venen Marathon

Het inschrijven van de Ronde Venen Marathon gaat in een opwelling. Een marathon die langs mijn familie komt in november? Leek mij een ‘ no-brainer’. De marathon vindt voor het eerst plaats. Nog een argument dat mij wel aanspreekt. Start en finish in ‘ The Green Duck’. Ik ben om! 

Althans, dat was een half jaar geleden zo. Nu kwam ik terug uit de USA met een blessure. Met een blessure een marathon lopen is natuurlijk onverstandig. Wat mij doet afvragen of je het nu wel een blessure mag noemen. De klacht is pijnlijke plekken in de kuit, strakke spieren, moeilijk kunnen lopen. 

Mijn benen verzuren als ik intensiever ga trainen en ik onvoldoende werk aan spierherstel. Lees rekken en strekken, en ‘ rollen’.  In dit geval had ik een excuus want ik was op reis. In plaats van spierherstel wandel ik in New York, metro in metro uit. Eenmaal thuis neem ik wat rust, spreek af bij Job en het herstel zet in. Zoals gewoonlijk zitten de kuiten weer vol met lactaat-ophopingen. Toch moet ik niet zo lang geleden de donderdagtraining afbreken omdat mijn kuit het echt niet wil doen. Het gaat zeker beter maar ja, marathon lopen op deze manier? 

Avond voor de marathon bezoeken we de Glow in Eindhoven.

Nauwelijks getraind ga ik toch van start op de Ronde Venen Marathon, tegen beter weten in. Ik heb er nu eenmaal gewoon zin in. De dag van tevoren kijk ik op de website om mij voor te bereiden. Abcoude? Waar ligt dat ergens? De site is behoorlijk onoverzichtelijk. Ik stop de gps route in mijn horloge en pak mijn tas. Zaterdag avond ben ik in Eindhoven voor een ‘open huis’ van mij nichtje en bekijken we ‘ the Glow’. De volgende ochtend moet ik mezelf een schop onder de kont geven. Lekker een dagje op de bank! Ik ben sterk en ga op pad.

Eenmaal aangekomen blijk ik niet te zijn ingeschreven. Aha, een DNS en lekker op de bank! Maar de organisatie weet raad. Ik krijg een startnummer, een chip en een consumptiebon voor een lekkere bak snert (yuk!). De bon laat ik achter, en wat moet ik ook alweer doen met die chip? Oja in je veter. Old school hardlopen! We krijgen nog bericht dat de laatste kilometers veel bagger bevatten en dat er houtsnippers zijn gestrooid. Het zou niet te belopen zijn.  Ik krijg spontaan een beetje zin!

Tussen de ‘ bike-run’ ers in.

Het startvak is wat onduidelijk. welke kant moeten we op? Bovendien staat er in het midden nog een dranghek. Vermoed voor het publiek maar aan beide kanten staan atleten. Tot overmaat van ramp staan er ook veel fietsers in het startvak. Er is ook een estafetteloop. De fietsers staan verkeerd en moeten naar de andere kant. Stel je deze situatie voor op een kiepbrug. Heerlijk, ik krijg het steeds meer naar mijn zin. Meerdere bekenden in het startvak, ‘ the usual sus[pects’ maar ook Esther de J. Wat leuk! Meer dan twee jaar niet gezien. 

Leuk hoor Jacques, bedankt voor de support!

Ergens om een uur of 10 krijgen we bericht dat de marathon is begonnen en volg ik de meute. Ah! die kant op dus. Met Detroit in gedachten zet ik strak de rem op mijn tempo. Toch klimt het tempo steeds terug naar de 11 per uur. Het loop zo makkelijk! Maar dat had ik in Detroit ook en dat moest ik de tweede helft bekopen. Zakken dus. 

De wind is op kop, we moeten werken. Toch blijft het tempo goed. De zon laat zich zien en ik heb het goed naar mijn zin. We lopen langs de Vinkeveense plassen Het parcours is veelal smalle fietspaden en stukken langs het water. Dat valt niet tegen. We lopen over sluisjes heen en uiteraard door de dorpjes van de gemeente Ronde Venen. Langs het parcours kom ik zo nu en dan mijn zwager tegen. Leuk! Hij meldt dat er veel uitvallers zijn vanwege de zwaarte van het parcours. Huh?! 

Route van de Ronde Venen Marathon

In Mijdrecht zijn we ongeveer halverwege. Mijn familie staat langs de kant maar wederom ben ik in staat om hen volkomen te missen. Sorry Anke! Alweer! Langs de Kromme Mijdrecht zijn we op een kilometer of 25 en ik voel me nog steeds goed. Dit gaat de goede kant op! Vanaf Uithoorn gaan we weer richting Abcoude en nu met de wind mee. Tot kilometer 32. Dan krijgen mijn benen het toch zwaar. Ik voel me fit, voel me lekker, maar mijn benen passen. 

Cadeautje op de weg terug. Mooie plaatjes. Een volledige (dubbele) boog. Nadeel, hierna kwam de nattigheid.

Het lukt mij om te blijven dribbelen maar de snelheid zakt er wel uit. Ik vind het allemaal best. Hier halen Rinus, en Esther mij in. Dit stuk is een beetje saai, lange rechte wegen.

Regen ook!. De regenboog wijst mij naar de Finish. Aan het eind van het pad gaan wij ‘ De Botshol’ in. Een leuk pad dwars door de Vinkeveense plassen door. Glibberen en glijden en dat op kilometer 36!  Leuk! Hierna moeten we een boerenland oversteken en hier is het  voor het eerst dat ik moet wandelen. Enkeldiepe bagger. Niet te berennen. Dit kost mij zeker een minuut of 10.

Prachtige doorkijkjes op de Botshol

Maar we worden getrakteerd op mooie doorkijkjes. Ik ben aangenaam verrast. Het laatste stukje is een beetje doorbijten maar ik kan goed doorlopen. Ik loop met een andere marathon loper tegelijk over de finish. We worden warm onthaald. Helden zijn we! Niet veel marathonlopers in Abcoude vermoed ik. Deze keer weer een medaille en een plantje. Weer eens wat anders dan een t-shirt!

Ik loop nog even door ‘ The Green Duck’ heen op zoek naar vrienden en bekenden maar al snel taai ik af en ga ik op familiebezoek in Mijdrecht. Na een warme douche, een kop koffie ga ik weer op huis aan. 

Conclusie:

De Ronde Venenmarathon weet mij aangenaam te verrassen. Verwachtte ik ellenlange boerenpaden met uitgetrekte weilanden, niks is minder waar. Het is een landschapsloop met verrassende stukjes over boerenerven, sluiscomplexen. Mooie stukken langs de Vinkeveense plassen. Het lopen ging bovenverwachting goed. Lange tijd liep ik op een tijd van 4:00-4:15 maar het laatste stuk kostte me wat tijd. Meer dan tevreden over. Uiteraard een compliment naar de organisatie. De kleine schoonheidsfoutjes werden meer dan gecompenseerd door het enthousiasme. Zelfs de burgemeester stond bij de Finish. Dat heb ik sinds Rotterdam niet meer meegemaakt. Heerlijk kneuterig! Aanrader deze marathon. 

This entry was posted in Marathon, Training. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *