2017-02-19 La Magnetoise

Cercle Sainte-Appoline, startlocatie

Met maatje Jan Fokke weer op avontuur. Deze keer lopen we La Magnetoise, een trailmarathon van 45km en 1450 d+. De start is om 8 uur in Magnée vlak onder Luik. Om half 5 vertrek ik vanuit Arnhem, en onderweg haal ik Jan op. Planning is om 7 uur bij de start te zijn. Het adres is een mysterie. De website zegt: DEPART: Magnée 4623 ,place de l’Eglise au Cercle Sainte-Apolline.

Place de l’Eglise bestaat helemaal niet. Het is wel naast een Eglise dus dat klopt. Magnée moeten we niet zijn maar in Florèn. De toevoeging Cercle de Sainte-Appolline   verwijst naar een pand met een heilige. Is het een bar? of een gebedshuis? Maar goed dat ik dat gisteren goed had uitgezocht. Kost 10 minuten extra maar 7:10 zijn we dan toch op bestemming en de auto raken we ook redelijk goed kwijt.

Samen met Jan de eerste kilometers wegtikken. Lekker zonnetje erbij.

De start is ongeveer om 8 uur. Het inleidende praatje missen we. We zwaaien naar Esther en weg zijn we. In de gauwigheid zie ik een bord met aanwijzingen. Pijlen, lintjes en verf. Kan al meteen verklappen dat ik geen enkele keer verdwaald ben. Perfect aangegeven. Ik kon nergens een gps route vinden op internet dus het was ouderwets vertrouwen op de Belgen.

Veel weidse uitzichten. Helaas een beetje heiig

We komen in het donker aan maar al snel leren we dat Florèn op een heuvel ligt op 263m hoogte. De eerste kilometer gaat dan ook direct naar beneden. Conclusie is dat de laatste kilometer voor de finish dus klimmen is. Pfff. De eerste 15 kilometer gaat op en neer. Als dit de hele marathon doorgaat zijn we nog niet jarig. We halen een gemiddelde van ruim 7 per uur en concluderen dat we dus 6 uur nodig gaan hebben, ik houd rekening met 7 uur. 

Na 15km geeft Jan aan dat hij mij niet kan bijhouden en een ander tempo gaat lopen. Jan heeft gisteren de Jutbergtrail gelopen en deze er dus achteraan. Het is teveel van het goede en hij zal na 25km uitstappen. Als ik hem terugzie is het een zielig hoopje. Ook nog ziek geworden.

Kilometer 40. Nog 5 te gaan.

Kilometer 15 tot 25 gaan best redelijk. De stukken zijn wat vlakker. Nou ja vlak. Lange juffer vlak. Ik kan goed de heuvels op blijven rennen en haal veel lopers in. Tot km 28. Daar moet ik passen en krijg ik een regelrechte dip. Ik moet hier te gaan wandelen.Op km 30 haalt iemand mij bij en ik besluit aan te haken. Onverstandig. Het tempo ligt net te hoog voor mij en het leid mij vooral af. Ik kies voor mijn eigen tempo en dat gaat eigenlijk steeds beter. De energie komt terug en eigenlijk loop ik zonder moeite de laatste 15km uit.

De laatste 15km zijn overigens wel geaccidenteerd. Het geeft mooie vergezichten, dat dan weer wel. De laatste kilometers ben ik een beetje kwijt waar we heen lopen. Ik zie verschillende dorpjes op verschillende heuvels en allemaal hebben ze een kerkje. Op kilometer 43 zie ik nog niks. Op 500 meter voor de finish zie ik onderstaande tekst.

Zeg het maar. Volgens mij nog 2 kilometer en inderdaad. Twee kilometer klimmen. Het gaat mij zelfs redelijk af. Ik word nog bijgehaald door een 65 kilometer loper. Die komt ongeveer tegelijk met mij binnen alleen heeft die  nog een 20 kilometer extra gelopen. Ik voel me weer heel klein. 

Na een een laatste klim bochtje rechts naar de kerk en de finish. Een heus finishpodium, met bel. Simpel maar wel heel leuk. Hier zie ik Jan weer. Gelukkig had ik hem de reservesleutel gegeven zodat hij in ieder geval wat warms kon aantrekken. We treuzelen niet te lang. Ik heb geen enkele trek in het locale bier. Warme kleding en lekker zitten. De reis terug duurt langer dan de reis heen. Of lijkt dat maar zo.

Conclusie: Wat een leuke trail. Afwisselend, goed verzorgd, pittig. De inschrijfkosten bedragen €3,- Moet je wel een stukje voor rijden. Afgezien van mijn dipje kon ik weer goed doorlopen. Uiteindelijk doe ik er 6 uur 23 over en daar ben ik zeker tevreden mee. Het tempo kon ik goed volhouden hoewel op het eind de snelheid toch wel iets lager lag. Wat mij betreft is La Magnetoise een klein trail pareltje in de Ardennen.  

 

 

 

 

This entry was posted in Ardennen, Marathon, Trail. Bookmark the permalink.

One Response to 2017-02-19 La Magnetoise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *