2015-06-14 Eifelmarathon

De voorbereidingen konden beter. Blijkbaar maak ik me niet meer zo druk over een marathon en dat is toch niet heel slim. Gisteren besloot ik vandaag een marathon te lopen. Overigens wel volgens mijn trainingsschema. Een soort go-nogo besluit dus gebaseerd op de laatste trainingen. Ik had er drie op het oog met deze als favoriet. Alternatieven waren heel erg asfalt en deze staat te boek als een natuurloop. Ongeveer 50% asfalt en 50% onverhard. Grootste bezwaar is de rit ernaartoe. Waxweiler, Duitsland ligt 2 uur 45 minuten rijden van Velp. Althans volgens google maps. De tom tom maakt er 3 uur 30 van.  Dat maakt de autorit spannend. De speling die ik had voor de inschrijving is in één keer weg! Gelukkig kan je op de Duitse snelwegen redelijk goed doorrijden. Zeker als je vroeg bent. Start is om 9 uur!

Eifel-0044Tot overmaat van ramp maakt ook de auto nog een rekenfout. Het gaat om 280km en de auto geeft aan dat er nog voor ruim 500km benzine in de auto zit. Niks aan de hand zou je zeggen. Nou het verbruik op de Duitse wegen is toch anders. Ik ga het net halen. Op het eind is er speling van 5km. Ik besluit toch te tanken. Zondag, tankstation dicht, pas om 8 uur open. Arghh. Ik ga naar de volgende ook dicht maar dan de hele dag. Omdat ik geen idee heb hoe de situatie is in Waxweiler besluit ik om te keren. Goede beslissing achteraf. In Waxweiler istie ook dicht. Onbereikbaar ivm een marathon! Om een lang verhaal kort te maken. Bij aankomst alle P’s vol. Ik vraag aan een Duits gezin of ik mijn auto voor hun deur mag parkeren. Dat vinden ze gelukkig goed. Nog 10 minuten om de start te vinden, me in te schrijven, naar de start te lopen. Ik red het! René kan trots op me zijn.

EifelrouteDe start is in Waxweiler in het centrum. Nou ja, centrum. Bij de kerk. Het parcours van de marathon is lekker overzichtelijk. Je loopt namelijk dezelfde route terug als heen. Verder starten de halve marathonners aan de andere kant, en de ultra’s doen nog een extra lusje. Kortom het is gezellig druk op het parcours.

De eerste kms gaan naar het Noorden. Waxweiler ligt onder in het dal. De eerste twee km is meteen klimmen. Prettige bijkomstigheid is dat ik langs mijn auto loop. Ik stop even om mijn buff te pakken die ik in de haast was vergeten. Maar de toon is gezet. De marathon kent 750 D+ meters. Geen steile beklimmingen, althans niet veel maar geniepig omhoog lopende wegen.  Uiteindelijk komt het erop neer dat er geen vlak stuk te vinden is in de marathon. Voor het doel van de training natuurlijk prima. (Ik beschouw deze marathon als training.) Maar omdat het in Waxweiler 25 graden is, gecombineerd met een strak blauwe lucht en dus zon, is het erg warm. Direct besluit ik om te temporiseren. Dit gaat nog een lange dag worden. Ook ga ik direct eten en drinken. Zoveel als ik kan. Dat blijken weer goede beslissingen te zijn. De laatste kms zijn loodzwaar en ook drinken gaat niet goed meer op het eind.

Eifel-0049

Het landschap van de Eifel is groen en glooiend. De stukken asfalt zijn erg warm door de weerkaatsing van de zon. Na 13km mogen we dan eindelijk het bos in. Een verademing. De route volgt een riviertje dat de Prüm heet. We steken een paar keer over. Vaker zie ik hem diep in het dal lopen.

Eifel-0050De verzorgingsposten zijn simpel maar goed. Water, cola, fruit, tuc etc. Bovendien zijn ze om de 4 km. Soms nog wel vaker. Dat helpt om de wedstrijd in stukjes te delen. Ook ben ik op het eind erg warm en krijg ik zo elke 4km de kans om mezelf flink af te koelen. Er gaat meer water over mij heen dan door mij heen.

De halve marathonafstand is ook weer een post. Deze is wel leuk omdat die zich op de binnenplaats van Schloß Hamm  bevind.

Eifel-0058En bovendien kom ik hier weer de doedelzakken tegen. Het lijkt wel een trail! Deze keer zelfs vergezeld van een trommel.

Eifel-0059We vervolgen de route en lopen rond een stuwmeer. Inmiddels ben ik de koplopers van de Marathon gepasseerd en ook de 21km lopers die in het slot gestart zijn. Het loopt dwars door elkaar en het duurt even voordat ik dat in de gaten heb. Alle koplopers hebben mtb’s bij zich en dat wordt nogal verwarrend.

Eifel-0066In dit stadium gaat het allemaal nog soepel. De halve afstand gaat in 2:12 en dat vind ik een prima tijd. De muziek gaat aan maar deze keer krijg ik hier geen energie van. Wel helpt het om beter te ontspannen. Vanaf km 34 gaan we het bos weer uit en lopen we weer in de volle zon op het asfalt. De benen voelen nog best ok. Beter dan in Leiden drie weken terug. Dat beschouw ik als een goed teken. Wel krijg ik meer en meer moeite met de heuvels. De finale begint op km 38 met een 2 km lange klim. Ik ben bepaald niet de enige die hier een tikkie krijgt. Ik forceer niet en wandel stukken naar boven.

finishDe finish is meer dan welkom. Ik klok iets van 4:40. Dat komt wel overeen met mijn gevoel. Bitburger is de hoofdsponsor van de marathon. Ik verwacht dat er na de finish dan ook Bitburger geschonken word. Dat blijkt gelukkig ook zo te zijn. Er zijn drie soorten alcoholvrij bier waarvan een met citroen en een met framboos. Ik kies voor de classic. Twee keer om precies te zijn.

Conclusie: Langzaam maar zeker komt de vorm terug. Deze marathon gaat alweer een stuk beter dan die van Leiden. De heuvels en de zon maken hem extra zwaar maar tot de laatste kms kan ik goed blijven lopen. De laatste 4-5 km is het wat harken. Van de marathon zelf had ik wat te hoge verwachtingen. De Eifel is een mooi gebied maar het parcours is dat niet. Zeker krijgen we mooie vergezichten (alles 2x) maar echt heel bijzonder was het niet. Eenmalige deelname denk ik.

This entry was posted in Edwin, Marathon, Marathon, Trail, Wedstrijd. Bookmark the permalink.

One Response to 2015-06-14 Eifelmarathon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *