2015-05-17 Marathon van Leiden

Leiden-0004Op het schema staat een marathonafstand. De voorkeur gaat uit naar een makkelijke marathon en niet (al) teveel reizen. De reden is vrij simpel. Na de Bouillonnante wil ik snel weer in vorm komen. Het aantal hardlooptrainingen is wat beperkt en door meer langere duurlopen te doen compenseer ik dat wat. Het concept is me goed bevallen na de DCURbN. Ik weet dat de eerste marathon na Bouillon zeker maar de tweede wellicht ook nog wat hard zullen aankomen. Maar mijn belastbaarheid is momenteel erg groot dus ik probeer het weer.

In dit weekend lijkt de keuze wat beperkt maar de Marathon van Leiden lonkt. Hij staat al wat langer op het lijst ‘nog te doen’. Grootste bezwaar is het asfaltdeel. Asfalt marathons zijn toch echt wel een andere discipline. Maar zonder al te veel voorbereiding ga ik naar Leiden. Start is om kwart voor elf. Lekker relaxed. De organisatie is picobello voor elkaar. Met de trein lukt mij niet maar parkeren op de Haagweg biedt uitkomst. Pendelbusje naar de start en ik ben keurig op tijd om mijn nummer op te halen en vervolgens de start te zien van het NK halve marathon (Winnaar 1:04!!, gloep)

Leiden-0005De start is in de Breestraat. Pure nostalgie. Ik heb een paar jaar in Leiden gewoond en de straatjes komen weer langs. Rapenburg, Morsweg, Witte singel, Breestraat Douzastraat, Vismarkt. Heerlijk!. Leiden is voor mijn gevoel erg veranderd, mooier geworden. Veel bruggen zijn opgeknapt en glimmen in de zon. De parkjes zien er fris en groen uit. Na de start zijn we al heel snel in het buitengebied. Een groot deel van de Marathon vindt daar plaats. Het tempo kiezen is lastig.  Uiteraard staat het hoofd op voorzichtig maar de benen zitten al snel op 12 per uur. Het waait stevig en het eerste stuk hebben we wind mee. Ik ben verstandig en probeer af te remmen. Langzamer dan 11 per uur lukt echter niet.

Leiden-0006Het helpt als je een fototoestel meeneemt. Altijd een excuus om het tempo te drukken. Hoe ze erachter zijn gekomen dat ik meeloop weet ik niet maar de fans staan langs de route. De route. We passeren Zoeterwoude dorp en hobbelen naar Lage zijde. De landmacht heeft een pontonbrug aangelegd om over te steken.Via Hazerswoude, Hoogmade richting Roelofsarendveen. Leuk al die plaatsjes. Langs de route en in de dorpjes is erg veel publiek op de been.De omroeper heeft het over 80.000 bezoekers. Lijkt me wat erg veel maar toch. Veel muziek en veel vrolijkheid. Het was ook lekker weer. Een beetje te lekker weer. Na gisteren had ik er geen rekening mee gehouden dat er zoveel zon zou zijn. Warm! De kledingkeuze was op zich wel goed maar een beetje zonnebrand was achteraf wel verstandig geweest. Ben een paar tinten bruiner geworden vandaag.

Leiden-0007

Op km 25 kreeg ik wel in de gaten dat 11 per uur toch iets te ambitieus is. Er beginnen zich wat spieren te roeren en erg soepel ziet het er denk ik niet meer uit. Inmiddels heb ik mijn muziek aangezet om mij helemaal op het lopen te concentreren. Elke stap brengt me naar de finish. Ergens daar keren we naar het westen om weer terug naar Leiden te lopen. De wind die we zo lekker lang in de rug of de zij hebben gehad krijgen we nu pal op kop. Was mijn tempo al op een recreatief niveau gekomen nu lijk ik wel geparkeerd. Ik ga naar een 10 max.

Leiden-0010Op km 32 krijg ik kramp. Ik besluit een stukje te wandelen en dat help. Het zakt vrij snel weg en ik hobbel verder. Rennen kan je het niet meer noemen. De laatste 10km zijn gestart, de marathon is begonnen. Hier vind het grotere bikkelen plaats. Ik had het al verwacht maar niet in deze mate. Bij trails heb je nog je wandelpauzes en daarmee herstelpauzes, bij asfaltmarathons ga je langzaam steeds een beetje meer dood. Km 37 is bij mij het moeilijkste moment van de dag. We lopen langs de Zijl. Een prachtig kanaal met mooie vergezichten. Ik krijg alweer kramp. Als ik loop is het weer snel weg om weer snel terug te komen als ik ga rennen. Ik besluit nu de kramp te negeren en door te lopen. Dat blijkt de beste remedie te zijn.

Leiden-0011De laatste loodjes zijn begonnen. Ik zet de muziek uit en geniet van het publiek. Wat een leuke sfeer hier. Ik kom nu ook weer op nostalgische plekjes als deze poort en brug. Het lopen gaat weer redelijk en ik hobbel lekker naar de finish. Vanwege de leuke plekjes stop ik vaker voor een foto. Het publiek vind dat blijkbaar erg grappig. Ook maak ik een foto van de finishboog. De organisatie wijst mij op een steen in de finishlijn die ik natuurlijk moet vastleggen. Dat betekent wel dat ik 30 centimeter voor de finish uitgebreid de tijd neem voor een foto. De organisatie schreeuwt mij toe. Denk om je tijd, je bent nog niet gefinisht! Alsof die tijd mij wat kan schelen. Het publiek ligt in een deuk. Een aanwezige journalist spreekt mij aan voor een verhaal. Dit had hij nog nooit meegemaakt. Als ik vertel dat het eigenlijk om een soort hersteltraining gaat begrijpt hij er helemaal niks meer van. Dat kost even tijd. 🙂

Leiden-0015Conclusie: Wat een leuke marathon, wat een leuke sfeer. Je zou bijna zeggen dat dit naar meer smaakt. Het lopen gaat zoals verwacht, hoewel de laatste 10 er wel stevig inhakten. Nu maar even kijken hoe het herstel gaat, maar de verwachting is goed. Ik concludeer dat asfaltmarathons een andere discipline zijn dan trails. Hoewel mijn hart naar de laatste uitgaat vond ik dit toch ook wel weer erg leuk. Gelukkig hoef ik niet te kiezen.

This entry was posted in Edwin, Marathon. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *