Ben je er klaar voor?

Met stip de meestgestelde vraag van de afgelopen dagen. “Ben je er klaar voor?” Daar moet ik even over nadenken.

De wedstrijd bestaat uit twee delen. De start halen en vervolgens de Finish. Deel 1 is gelukt, en hoe! Mijn training is eigenlijk al in November 2011 gestart maar laat ik voor het gemak maar 1 januari nemen. Sindsdien heb ik 2750 km gelopen in 8 maanden of eigenlijk 7 want in Mei heb ik rust genomen. Gemiddeld ongeveer 75 km per week of 350 km  per maand. In totaal 45448 hoogtemeters (althans volgens garmin dus onbetrouwbaar) Onderdeel van de training zijn 13 Marathons/Ultra’s in dit jaar. Bijna 2 per maand! Mijn trainingsomvang is nog wat gedrukt doordat ik een maandag training heb geruild voor een krachthonk en mijn vrijdag training alleen maar uit heuveltraining bestond. Dit op advies van Marc Weening van MST. Mijn trainingsschema heb ik gebaseerd op het schema van de TAR organisatie. Ook de zware training van 7 duurlopen in een week. Uiteindelijk heb ik (behoorlijk) wat meer getraind dan de TAR organisatie aangeeft. De inspanning is allemaal goed verteerd en de harmonie is thuis bewaard gebleven. Zelfs inclusief de verhuizing eind mei en mijn nieuwe baan per 1 juni.

Ook de trainingen samen met Frans gingen prima. Ik ben het aantal marathons die we samen hebben gelopen kwijt maar het waren er heel wat. We zijn aan elkaar gewaagd en ik heb er alle vertrouwen in als team. Zo ook onze sponsors.  We hebben samen geëxperimenteerd met voeding, hydratie en materiaal. Het lijkt erop dat we een juiste mix hebben gevonden.

Als je het zo bekijkt kan je stellen dat de voorbereiding goed is geweest. We hebben overal aan proberen te denken. We zijn (super)fit en wat nog belangrijker is we zijn heel! We hebben de start gehaald. De vraag die men dus nu stelt of we er klaar voor zijn kan ik dus volmondig met Ja! beantwoorden.

Of we deel 2 gaan halen, lees de finish, weet ik niet. Echt niet. Talloze malen heb ik het parcours bestudeerd. Het parcours hangt op A0 formaat boven mijn bureau en er gaat geen dag voorbij of ik ben hier mee bezig. Er zit geen makkelijke dag tussen. Geen aanloopetappe, geen sprint etappe van 6 km. Ik heb de dagen gewaardeerd op zwaarte en denk dat dag 1 het makkelijks is met 49km met 1663 hoogtemeters. Dat is dus goed vergelijkbaar met de Trail de Fantomes. Sterker nog. Afgelopen weekend hebben we de vergelijking ook echt gemaakt met twee ervaringsdeskundigen. De TDF is dan zwaarder gewaardeerd maar de meningen waren verdeeld. Ik heb een enorm ontzag voor de afstand en ik onderschat de TAR absoluut niet. Vooral de hoogtemeters zullen de scherprechter worden.

Mentaal zit het ook goed. Ik heb er verschrikkelijk veel zin in en mijn achterban steunt mij enorm. Ik krijg alle vrijheid om me hier helemaal op te richten en daar ben ik erg dankbaar voor. Een niet te onderschatten factor. Opmerkelijk zijn wel de reacties om mij heen. Veel respect maar vooral ook veel onbegrip. Waarom in hemelsnaam zoiets doen. Het meest verbaast mij de reacties van collega hardlopers. Je bent gek, ik weet nou niet of dat trailrunnen wat voor mij is zijn nog de minst scherpe reacties. Er zijn er zat die hier boeken over volgeschreven hebben misschien moet ik dat ook doen maar voorlopig volsta ik met de constatering dat ik enorm genoten heb van de voorbereiding en waanzinnig veel zin heb ik de wedstrijd. Ik geniet met volle teugen. Welke argumenten heb je nog meer nodig.

Nu begint de moeilijkste fase van de training. Taperen. Ik ben er zondag mee begonnen.

 

This entry was posted in Edwin, Trans Alpine Run. Bookmark the permalink.

6 Responses to Ben je er klaar voor?

 1. jacolien says:

  O, was dat taperen?

  Túúrlijk ben je d’r klaar voor! Ik zal jullie verrichtingen in de Alpen met grote interesse volgen.

  Ik heb er veel vertrouwen in – niet alleen in jullie fysieke en mentale vermogens die finish te bereiken, maar ook in jullie gezonde verstand om het belang van het bereiken van de finish ook weer te relativeren wanneer de omstandigheden dat nodig maken.

 2. Janna says:

  Edwin! Dat taperen is in optima forma begonnen! Ook dat is trainen, dus geniet er van, je staat straks super fit en uitgerust aan de start en dat is een heerlijk gevoel. Ik gun je vooral een onvergetelijke tocht met Frans. Hoe het afloopt, kun je nu niet zeggen, maar je hebt een bijzonder trainingsperiode achter je liggen en dat neemt niemand je meer af. Super veel succes en ik zie je voor die tijd vast nog wel!

 3. Bob van der Weg says:

  Edwin,
  ik volg regelmatig je berichtgeving over jou activiteiten en voorbereidingen op de TAR. Petje af voor je prestaties, doorzettingsvermogen en motivatie. Heel veel succes tijdens de TAR; ik ben zeer benieuwd. Ik hoop je eerdaags eens te ontmoeten. Misschien tijdens de Landgoed Twente Marathon of de Trail by the Sea waar ik me ook voor heb ingeschreven.
  Succes, Bob

 4. Frans van Huizen says:

  Ook ik, meermalen voor gek verklaard, ben er helemaal klaar voor. Ben nu aan het taperen; afgelopen woensdag nog een lichte training en in het weekend nog even 2 uurtjes rustig lopen en veel eten en slapen. Ik kijk erg uit naar de start van de TAR.

 5. Edwin van Oosterhout says:

  Hoi Edwin,

  Ben net terug van de 4trails. Iets korter dan de TAR maar super intensief. Alleen al het enthousiasme van de organisatie, alle deelnemers en de omgeving geven je vleugels en motivatie om elke dag weer die finish te halen. Loop niet te hard van stapel en zorg goed extra voor je zelf tijdens die week!
  Aan je voorbereiding kan het niet liggen.

  Goodluck,

 6. trainerM says:

  Ha die Edwin,

  Ja ik vind je gek, maar wel in de positieve zin van het woord. Je moet, denk ik, een beetje “gek” zijn om alleen al aan deze uitdaging te beginnen. Geen respect maar RESPECT! met hoofdletters alleen al voor alles wat je er tot nu toe voor hebt gedaan. Ben erg benieuwd naar je ervaringen straks en wens je heel veel suc6! Vraagje: kunnen we ergens “live” volgen?

  Go for it! Maarten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *