Zomermeerdaagse dag 1

De loopjes van Willem/Annemarie Mutze zijn wereldberoemd in heel (ultra) hardloopland. De berichten zijn altijd lovend en dat was voor mij reden om daar maar eens kennis mee te maken. In eerste instantie Rondje Amsterdam maar dat durfde ik nog niet aan. De zomermeerdaagse paste beter bij mijn vorm en trainingsschema. De zomermeerdaagse is een loopmeerdaagse die dit jaar zijn tweede jaar beleefd. Of zoals Willem het zegt:

“Aangezien de zomermaanden erg rustig zijn op het ultraloopgebied en er toch diverse lopers zijn die willen trainen voor het grotere werk, bijvoorbeeld de Spartathlon, hebben wij bedacht voor de 2e  keer een meerdaagse ultraloop te organiseren.”

Nou kijk, dat past dus precies! Kern van de loop is 9 dagen aaneengesloten een marathon (mag iets meer) per dag lopen. Vandaag dus 45,6 km. En verder staat plezier voorop. Geen tijdregistratie, geen wedstrijd een groepsloop. De groep bestaat vandaag uit maar liefst 26 deelnemers!  Verder is de verzorging in handen van Annemarie en dat is helemaal tip top in orde. Ze kan de vergelijking goed aan met de sallandtrail van Bertus. Bij die trail ben ik twee kg aangekomen! Volgende keer laat ik mijn eten thuis! Dat Annemarie de atleten een warm hart toedraagt blijkt al uit haar correspondentie die ze steevast begint met “Lieve lopertjes”.

De loop begint al wat eerder dan vandaag. Het is een gps-loop. Dus de route inlezen in je garmin en huppekee lopen. Nog een heel gedoe dat uploaden van de koers. Mij lukt dat dus niet op de garmin. Wel in de iPhone. Gelukkig weet Willem dat dus toen we vanmorgen bij de startlocatie aankwamen (huize Mutze) had hij de laptop al klaar en werd en masse de route bij diversen geüpload.

Om een uur of 9 geeft Willem nog een laatste instructie. Veel plezier en let op voor wat drassige stukjes! We gaan op pad en al snel blijkt er een kopgroepje te ontstaan van Jan, Renske, Ernst Jan, Jacolien, Frans en ik. De groep wordt soms wat groter, soms wat kleiner maar deze kern blijft vanaf het begin tot het eind bij elkaar en hebben een tempo dat aan elkaar gewaagd is. Na de eerste bochten gaan we door het gras en hier is het meteen nat. We vermijden de natte plekken.

De route gaat door het platteland bij Boxmeer en is absoluut verassend te noemen. Jan is een local en gaat voorop en wijst ons de weg. Hij heeft de routes bovendien al voorgelopen met Willem. We lopen langs dijkjes, waterparijen, bloemenvelden met Lelies, velden met groenten als schorseneren, aardappelen, asperges, veel bos. Het zijn de kleine paadjes die het leukst zijn, paadjes die je alleen maar kent als je het gebied kent. In no time zijn we dan ook bij de eerste verzorging na een km of 10. Annemarie achtervolgt ons met een camper en heeft ook nog wat hulptroepen. De verzorging is uitstekend. Naast de gebruikelijke cola, water, ontbijtkoek, zie ik ook wafels, biscuitjes, paprikachips, augurken, worteltjes, paprika, komkommer, bouillon, hotdogs!! met mosterd en zelfs vanillevla en aardbeienyoghurt. En dan vergeet ik vast nog wel wat.

We treffen het ook met wat wild. Een buizerd zit vlak in de buurt en laat zich luid en duidelijk horen. Een stukje verder vliegt een buizerd op het pad voor ons vooruit, geweldig! Twee keer spotten we een hert. En dat in het boerenland!

We kruipen door de kleinste paadjes en dat is soms wel heftig. Veel brandnetels en bramenstruiken. Er is niet veel keus en we gaan er dwars doorheen. Klagers zijn mietjes. Jaja FunRun he! Na 1 km heeft Frans al zijn eerste natte voeten te pakken als hij een soort beekje in het gras over het hoofd ziet. Zelf heb ik de moed opgegeven na een km of vijf. Aanleiding was een sprong opzij voor een plas. Wat ik niet zag (Echt niet, sorry Jacolien) was dat ik direct in de verse modder stapte die vandaag ruimschoots aanwezig was. Jacolien loopt naast mij en ik schopte de modder dus tot ongeveer in haar oksels. Hierna was de beer los. Renske komt naast me lopen en neemt revanche. Nu ben ik tot in de oksels nat. Wat er hierna gebeurde weet ik niet meer maar mijn sokken zijn niet meer droog geworden. Ik bied hierbij nogmaals mijn excuus aan Renske. Die ene was wel iets te heftig. Begrijp dat je geen watervaste mascara ophad. 🙂

Na een km of 20-25? komen we bij een uitkijktoren van staal. Die wordt natuurlijk beklommen en wederom de nodige foto’s gemaakt. Spannend was wel dat de toren wat flexibel was. Niet voor mensen met hoogtevrees zullen we maar zeggen. Mooi uitzicht op de omgeving en toch wat hoogtemeters gemaakt.

We lopen samen op en allerlei loopervaring worden gedeeld. Renske en ErnstJan horen bij elkaar en lopen alleen maar lange afstanden, liefst in de bergen. Tsja die ervaringen nemen we mee. Jan is een sterke loper, ook in de bergen en geeft ons ook nuttige tips. Jacolien, meid je liep weer harstikke sterk. Compliment hoor! Veel plezier met je studieboek “Gott und Freiheit” pfff. Was reuze gezellig nu eens langer met je op te lopen.

Na 45km en 200 meter zijn we bijna thuis maar zien dan een bramenstruik. Renske en ik plukken heerlijke bramen en zo kan het gebeuren dat wij op een ruime minuut finishen na de eersten. ErnstJan finisht vandaag als eerste en opeens zijn eindtijden wel heel belangrijk (:-)) Het maakt allemaal niet uit maar plagen mag vandaag.

Hadden we onderweg nog niet genoeg gegeten, nu komt de rest op tafel. In de tuin in het zonnetje genieten we met een biertje na. Een voor een druppelen de lopers binnen en worden met applaus onthaald. Een man of 10 lopen alle afstanden en blijven slapen. Wij gaan weer op huis aan. We zijn het over een ding eens. Dit is toch wel harstikke leuk lopen zo. Morgen weer, ja morgen weer…..

 

This entry was posted in Marathon, Wedstrijd. Bookmark the permalink.

One Response to Zomermeerdaagse dag 1

  1. jacolien says:

    Ha, wat goed dat je ook alweer twee van die verhalen hebt zitten schrijven – dat je daar de puf voor hebt! Het genoegen was geheel wederzijds, en er volgen vast nog veel (gezamenlijke) loopjes. Gefeliciteerd met jullie tweedaagse, mooi werk mannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *