Sallandtrail

Sallandtrail, 10 maart 2012, 50km, 739 hm (?) 5:08 hr

Vandaag staat de Sallandtrail op het programma. Alweer een nieuwe trail op Nederlandse hardloop-bodem. De wedstrijd heeft iets weg van de Utrechtse Heuvelrug Trail. Een stuk natuur omgeven door boerenbedrijven en woonkernen. We verkennen het gehele gebied in twee ronden van 25 km. De organisatie is in handen van @Bertusboco. Een hardloopmaatje van marathonplus. Bertus maakt zijn debuut helemaal waar en zet een hele leuke wedstrijd neer. Er zijn twee afstanden. 25 en 50 km. Wij starten met 50 man om 10 uur. De 25 met 150 deelnemers start om 10:05.

Voordat de wedstrijd begint komen we tijd tekort om te kletsen met alle bekenden. Leuk is in ieder geval dat we Team Lopgroep Wijbosch tegenkomen.  Pim en Mark gaan dit jaar ook het TAR avontuur aan. Tijdens de race komen we ook nog Anne tegen van team Plan B. Het laat zich raden waar de gesprekken over gaan. De start komt net iets te snel voor mij. Bertus houdt een praatje en roept dan iets van gaan. Ik ben veel te druk met praten, klokjes, buffs etc.

Hier vormen wij de kopgroep van de Sallandtrail samen met Esther en Anne. Dit houden wij zeker 10 meter vol. Het eerste rondje gaat naar het noorden en ik merk dat het meteen moeizaam gaat. Het zit niet goed tussen mijn oren. De eerste kilometers wil ik gewoon niet in een lekker ritme komen. De afspraak is dat we niet eerder binnen willen zijn dan na 5 uur. Dus 10 per uur is het maximum. Dat gaat vanaf het begin meteen goed. Dat wel. Het eerste stuk is heerlijk in het bos. Het ruikt lekker, een ree kruist ons pad maar het is wel een beetje saai. Heel veel bomen en voor mijn gevoel heel veel geslinger.

Op km 13 is de eerste ravitaillering. De organisatie heeft serieus uitgepakt. De gebruikelijke trailvoeding als bananen, sinaasappelen, maar ook gevulde koeken, bouillon, zoute stengels, en vlaai!! Omdat we vandaag de tijd hebben wordt er flink ingenomen. Hierna komen nog 4 posten en ik kan melden dat ze allemaal even lekker waren. Volgens mij is dit dus de eerste trail/ultra in mijn hardloopleven waarbij ik 2 kg ben aangekomen bij de finish. “Burp”! Vanaf deze fase lopen we veel op met Anne. Tenminste we halen elkaar geloof ik wel 10 keer in. Het tweede stuk komen we een paar bosmensen tegen die ook hier vinden dat er teveel bomen staan. Die waren dus ook hier met grof materiaal aan het houthakken. Ik heb zelfs omgehakte bomen gezien waar de linten van de wedstrijd nog inzaten! Gelukkig zijn de eerste 20 km snel voorbij en voor we het weten staan we weer in het start/finish gebied voor de tweede ronde. Maar eerst nog even lekker eten.

De tweede ronde bevalt me veel beter. We komen hier in een afgeschermd natuurgebied. Met een kleine groep mogen we hier doorheen. De 25 km lopers missen dus dit stuk. Ik kom hier in mijn element. Er zijn prachtige vergezichten. Ook komen we bij een groepje achterop die we stuk voor stuk allemaal inhalen. Bij de volgende verzorgingspost vraag ik naar het deelnemersveld en volgens de meneer liggen wij in 12e positie? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. We krijgen nog een Sprengenberg, Holterberg en dan vergeet ik er vast nog een. Ik krijg steeds meer energie. Goede zaak maar bij Frans gaat het wat minder Vanaf km 40 moet Frans op zijn tanden bijten en vanaf km 46/47 is het op. Ik gebruik alle middelen om Frans door “The last Miles” te helpen. Een aantal atleten passeert ons weer maar het boeit ons niet.

 

Op km 49 is de Finish in zicht. Frans zet nog even aan voor een flinke trap over het spoor heen en dan kunnen wij rustig over het gras finishen. Bertus feliciteert ons persoonlijk en onze tijd wordt vastgelegd. Het groepje waar we in liepen feliciteert elkaar en we praten even bij. Op dringend verzoek van Bertus besluiten we toch even te gaan zwemmen in het zwembad. Ik hou dit 5 minuten vol en dan ben ik er wel klaar mee. Ben geen zwemmer. Bovendien heb je voor zwemmen je benen nodig en tsja die hebben er even geen zin meer in.  We besluiten nog even een bakje koffie te nemen en gaan dan op huis aan. Het was een mooie dag.

Conclusie: De Sallandtrail is een hele mooie aanwinst op de trailagenda binnen Nederland. De zwaarte valt me alleszins mee. 700 hm is goed te doen. Het eerste rondje was wat saai naar mijn smaak meer werd driedubbel en dwars goedgemaakt door de tweede ronde. Het enige wat ontbrak was een zonnetje. Het lopen ging prima. De 50 km werd zonder noemenswaardige klachten volbracht en na de finish was ik nog behoorlijk fit. Als Team hebben we sterk gelopen. We zijn de gehele afstand bij elkaar gebleven en zijn samen gefinished.

This entry was posted in Trail, Ultra, Wedstrijd. Bookmark the permalink.

2 Responses to Sallandtrail

  1. Bertus van Elburg says:

    Mooi verslag Edwin! Tweede deel is inderdaad afwisselender dan het eerste deel. Ik beschouw het tweede deel als een cadeautje voor de lopers die zich op tijd – jij was het eerst toch?- hebben ingeschreven voor de 50 km. SallandTrail (-; )
    Ondertussen staan de tussen- en eindtijden van de 50 km. op http://www.atletics.nl

  2. martine says:

    mee eens, maar ik vond het eerste rondje ook leuk, juist die afwisseling maakte het bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *