Mizuno Breath Thermo

Ik ben een kou-kleum. Ik heb het altijd koud en gedurende de winter loop ik permanent met thermokleding aan. Behalve als ik loop. Dan heb ik het eigenlijk altijd lekker warm. Een van de redenen is denk ik mijn hardloopkleding. Naarmate ik meer loop ga ik dit steeds belangrijker vinden. Vooral in de winter.

Op de marathon van Amsterdam Expo in 2008 stond een stand van Mizuno met een wel heel bijzonder materiaal. Breath Thermo. We kregen een klein stukje van het materiaal in handen, vervolgens werd het een beetje nat gemaakt en wat gebeurd? De stof wordt warm?! De stof nam de lichaamstemperatuur aan. Op dat moment durfde ik de stap nog niet aan. Kleding die warm wordt? Een maand later stond ik bij PK in Dodewaard en liet het verhaal me nog eens uitleggen. Ik heb de stap gemaakt en een tight met shirt gekocht.

Hoe werkt het?

Het Breath Thermo garen is voorzien van een soort omhulsel, de cocon. De vezels in die cocon willen ten gevolge van het transpireren uitzetten. Door de cocon wordt dit uitzetten echter belet. Hierdoor ontstaat er frictie en die frictie zorgt ervoor dat er warmte gegenereerd wordt. Het grote voordeel hiervan is dat je nooit meer afkoelt tijdens het trainen of tijdens onderbrekingen. Zelfs niet als het vriest.

Vorige week bereikte ik de mijlpaal van 2000 km in deze kleding. Ik heb er 203 uur in doorgebracht.  En ik moet zeggen naar volle tevredenheid. Het was de investering meer dan waard. Ik heb het gedurende de winter nog nooit koud gehad in deze kleding. Overigens draag ik meestal onder het shirt nog een thermo. Thats it. Geen windjacks of extra lagen. Uitzondering is de Orion strandloop geweest. Maar dat was dan ook echt extreem met windkracht 5-7 rond het vriespunt.

Een paar dingen die me aan de kleding goed bevallen:

* Prima pasvorm.

* De elasticiteit is in al die tijd gebleven.

* Geen gedoe met het touwtje. Bij mij een bron van ergernis als deze zich helemaal oprolt.

* Het duimgat bevalt mij uitstekend. Zonder handschoenen toch lekker warm

* Op de rug zit een afsluitbaar zakje in het shirt. Dat zouden meer producenten moeten doen

* Het materiaal gaat al 2000 km mee. Dat zullen toch een 100-150 wasbeurten zijn geweest. Niets van te merken. Materiaal is nog als nieuw.

* Er zitten geen ritsen of ander ongeregeld dat rammelt, heen en weer beweegt enz.

Een ding dat mij niet bevalt en een die niet klopt:

* Het zakje op je rug in de tight is niet afsluitbaar. Daar durf ik geen telefoon in mee te nemen.

* Volgens de gebruiksaanwijzing absorbeert de kleding geurtjes, volgens mijn vrouw niet.

Nou het is duidelijk. Ik ben een meer dan tevreden gebruiker. Een goede reden om hier ook maar eens melding van te maken. Goede kleding is belangrijk en als je eenmaal iets hebt dat bevalt moet je het eigenlijk niet meer wijzigen.

Ik heb natuurlijk veel ervaring met allerlei vormen van hardloopkleding maar koop niet zo vaak een complete outfit van een bepaald merk. Al helemaal niet als je bij elke wedstrijd bijna een nieuw shirt krijgt. Een vergelijkend warenonderzoek kan je dit stuk dus niet noemen. Ik merk wel degelijk het verschil met goedkopere kleding. De pasvorm is niet prettig, het labeltje in de nek moet er direct uitgesneden worden, het zit niet lekker.

Het zet mij aan het denken voor de clubkleding waar groep 5 nu mee bezig is.

P.s. Nu de winter afloopt met korting te krijgen

This entry was posted in Materiaal. Bookmark the permalink.

One Response to Mizuno Breath Thermo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *