Sport en voeding

Monique werd door foodvalley uitgenodigd voor een congres over sport en voeding. Nou heeft Monique alles te maken met voeding maar niets met sport. Voor mij geldt dat precies andersom maar heb ik wel een meer dan gemiddelde belangstelling voor sportvoeding. De agenda wordt gedomineerd door bedrijven die kansen willen maken op deze markt dus was het maar de vraag of ik hier wel iets te zoeken had. Een aantal interessante sprekers haalden me over de streep, bovendien is het congres dichtbij, in Papendal, dus reden voor een stukje fietsen. Daar aangekomen zie je toch maar weer hoe klein de wereld is. Ingrid van Herbalife en Nancy namens de provincie zijn er ook.

In totaal negen sprekers die niet allemaal even interessant zijn. De aftrap is door Floris Wardenaar van de HAN. We hebben hem eerder ontmoet. Hij geeft de zaal mee dat we nu toch echt wel af zijn van de bruine boterham met kaas. Opvallend vond ik een presentatie van Innova Market insights, in een kwartier tijd werden 50 sheets (?) doorgestoomd met allerlei beschikbare producten ingedeeld in categorien met allemaal unieke eigenschappen. Opvallend omdat bij de “gewone” reep of gel ze herhaaldelijk riep “boring!” Alsof je gelletje niet saai moet zijn. Na 25 sheets was ik het helemaal kwijt in hydro/isotoon/protein/carbo/sportwater etc. Zie hier de klacht van de gemiddelde sporter. De presentatie van Kamiel Maasse vond ik een beetje saai. Interessant in zijn verhaal is het preparaat voor vitamine D. Dat horen we vandaag meer, kennelijk een nieuwe uitvinding. Vitamine D is volgens mij in de zon liggen. Lijkt me een heerlijk supplement. De presentatie wordt leuk bij het verhaal van Jos Hermens. Hij houdt niet van spreken maar is naturel erg onderhoudend. Hij houdt een pleidooi voor teff. Leuke anekdotes. Bijvoorbeeld.  Afrikaanse atleten zitten van huis uit op een erg goed dieet. Teff en rauw schapenvlees. (wel vers). Als de atleten een maandje bijkomen in Europa vliegen de kilo’s eraan. Jos is dan ook blij dat er nog geen Mc Donalds is in Adis Abeba. Wat me bijblijft van Teff is de uitgebalanceerde suikerspiegel tijdens inspanning. Ideaal voor duursporters. Beter dan de snelle piek van gels en sportdranken. Teff heb ik al eerder gehoord, toch maar eens proberen. Gelukkig heb ik twee performance bars meegekregen. Tot slot is er nog een presentatie van Herbalife en de aanpak bij Excelsior (sateliet club van Feijenoord, of andersom) Leuk verhaal met een interessante persoonlijke aanpak. Via internet en een internet coach wordt geanalyseerd wat je eet en wat je verbruikt. Vervolgens wordt je eetpatroon aangepast. Opvallend vind ik dat er vaak te weinig (niet in balans) wordt gegeten. Via Ingrid krijg ik een uitnodiging voor een Herbalife demo. Ben benieuwd.

Een ding komt geheel niet aan bod. Wat vindt de eindgebruiker van al die producten. De meeste spullen zijn gewoon vies. Te zoet. Resultaat is dat sporters minder van dat spul gaan eten. Waarom dan niet minder suiker in die repen?

Ik twijfel een beetje aan de oprechtheid van een aantal bedrijven. Het gaat om de sporter als markt, het gaat om geld verdienen. Toch maar eens googelen of je van Teff ook lekker zelf een brood kan bakken. Boterham met pindakaas. Wie is daar niet mee groot geworden.

This entry was posted in Materiaal, Training. Bookmark the permalink.

2 Responses to Sport en voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *